Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Comunicat de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya en relació amb la resposta al COVID-19
Publicada el 23/03/2020

La SSPCiB vol fer arribar les següents consideracions:

 

A Catalunya, la contenció de l’expansió del virus és una lluita titànica i cal prendre decisions difícils per alentir l’augment exponencial dels casos i reduir el nombre de persones malaltes i de defuncions en la màxima mesura possible.

 

Per assolir aquests objectius, el confinament de les persones és essencial per tal d’evitar la propagació del virus. I mesures com el tancament de Catalunya o de comunitats autònomes com Madrid, i altres de la manera més estricta, creiem que ajudaria a aconseguir aquests objectius.

 

En aquest sentit demanem al Gobierno de España que escolti les peticions d’experts i expertes de salut pública i de les autoritats catalanes i de les comunitats autònomes i apliqui mesures més estrictes.

 

Així mateix, demanem a les administracions responsables que garanteixin la suficient provisió de material preventiu, l’equip de protecció individual EPI (mascaretes, bates, guants, ulleres) per protegir els i les professionals i personal que tingui cura de persones infectades.

 

De la mateixa manera, cal poder realitzar més proves diagnòstiques (test del COVID-19) tal i com recomana l’OMS. Tant l’EPI com el test diagnòstic són eines clau per la lluita davant aquesta pandèmia i cal que l’Estat espanyol s’iguali amb els països que han donat respostes eficaces i ràpides a la pandèmia.

 

Des de la Societat també donem suport a totes les mesures que garanteixin el benestar laboral, econòmic i social de tothom i, especialment, dels col·lectius més vulnerables, per tal d’evitar, en el màxim grau possible, les conseqüències negatives que aquesta crisi pugui tenir sobre ells tant a curt com a llarg termini. L'impacte en la salut individual i col·lectiva va més enllà del virus i de l'epidèmia, per tant caldrà tenir present totes les mesures que no permetin que les dificultats econòmiques que s’entreveuen suposin eixamplar les desigualtats socials i en salut.

 

Volem reconèixer el treball abnegat de totes les professions assistencials i dels serveis bàsics que avantposen la salut de la població i de les persones més vulnerables a la salvaguarda de la seva pròpia salut.

 

També agrair a les companyes i companys de la salut pública i de l’epidemiologia pel seu enorme esforç davant una situació de desconeixement previ i davant dels canvis amb què evoluciona el virus en aquests moments.

 

I agrair especialment a la ciutadania la demostració d’una enorme maduresa col·lectiva i social, responent a les crides a tancar-se a casa, fins i tot quan això suposa un alt preu personal. Les xarxes autoorganitzades de suport ens demostren que només amb una resposta col·lectiva i solidària podrem sortir endavant d’aquest repte com a societat.

 

Que aquesta crisi i la seva resolució ens faci créixer com a comunitat i serveixi per enfortir el sistema públic de salut.

 

#Cuidem-nos #joActuo #JoEmQuedoACasa

 

Signat:

Jordi Baroja

President de la Societat de Salut Publica de Catalunya i de Balears de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya