Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Gairebé un milió de catalans pateix migranya
Publicada el 04/05/2017

Barcelona 4 de maig. Un total de 973.416 persones pateixen migranya a Catalunya, segons les dades més recents que aporta l’enquesta de Salut a Catalunya. Aquesta informació és un dels aspectes que es treballarà en la XXI Reunió Anual de la Societat Catalana de Neurologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que se celebra  avui dijous i demà divendres al World Trade Center a Barcelona.

 

http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/m-huerta-un-1-dels-catalans-tenen-migranya-cronica/

 

La xifra pròxima al milió de persones, fa referència concretament al 15.6 per cent de majors de 15 anys que l’any 2015 (últimes dades oficials) van ser diagnosticats de migranya a Catalunya. El seu número exacte és de 973.416 pacients, d’una població global de 7.424.754 habitants.

 

Segons el mateix estudi, el número de dones que pateix migranya és superior al d’homes.

 

El Botox, remei per alguns casos de migranya crònica

En el cas de la migranya crònica, es dóna la circumstància que aquesta malaltia és tractable amb Botox (una de les marques comercials de la toxina botulínica A). S’aplica mitjançant injeccions subcutànies de toxina en diferents punts del cap i del coll. Aquest tractament, si és efectiu en el pacient, s’ha de repetir cada diversos mesos.

 

Neuronorma.cat

La XXI Reunió de la Societat Catalana de Neurologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, reunirà prop de 250 professionals d’arreu de Catalunya i donarà compte dels últims avenços en malalties tan importants com el Parkinson, l’Alzheimer, l’ictus, l’epilèpsia o l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

 

També es parlarà de l’estat de desenvolupament del projecte Neuronorma.cat. Neuronorma.cat consisteix en un protocol multicèntric d’estandardització de tests neuropsicològics verbals en l’àmbit de la llengua catalana tenint en compte les varietats dialectals. Fa referència a atenció, llengua, habilitats de percepció visual, tasques constructives, memòria i funcions executives del pacient.

 

Alzheimer: Impulsors i detractors de la teràpia antiamiloide

Durant la Reunió Anual està previst un important debat entre metges partidaris de la teràpia antiamiloide contra la malaltia d’Alzheimer i els doctors que no hi estan a favor.

 

Segons ha explicat el Dr. Francesc Purroy Gràcia, president de la Societat Catalana de Neurologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, “aquesta teràpia engloba els nous tractaments per a la malaltia d'Alzheimer que busquen, mitjançant la immunització activa ("bovines") o passiva ("sèrums antiamiloides"), interrompre la trencada amiloide”. L'amiloide és una proteïna que s'acumula de forma anòmala en les neurones dels pacients amb malaltia d'Alzheimer i produeix alteracions en el seu funcionament i, finalment, la seva mort.

“Fins ara els assajos no han demostrat de manera clara que “netejar” aquesta proteïna pugui ser beneficiós per frenar la malaltia. Mentre que alguns assajos van mostrar complicacions greus com encefalitis, uns altres més prometedors sembla que orientarien cap a aconseguir un tractament molt precoç, en fases presimptomàtiques, fins i tot, de la malaltia”, explica el  Dr.Purroy.

 

Nous tractaments per a  l’ictus

L’estudi REVASCAT realitzat a Catalaunya ha demostrat recentmet l’eficàcia i la  seguretat de la trombectomia en els pacients amb ictus agut. La trombectomia consisteix en l’extracció mecànica amb un stent del coall que oclou  una artèria intracraneal. A la reunió es discutiran quines són les millors estratègies per a garantir l’accés a aquesta teràpia mecànica a qualsevol pacient.

“... l’ictus és una malaltia molt prevalent. És fonamental com a país garantir l’equitat territorial i garantir l’accés a les teràpies mecàniques contra l’ictus agut a tota la geografia catalana...”, comenta el Dr. Purroy

 

La cirurgia de l’Epilèpsia

L’epilèpsia és una de les malalties neurològiques més prevalents. Afecta l’1%  de la població. Malgrat que en la majoria de casos els fàrmacs són molt eficaços per al seu control, existeixen persones per a qui l’única solució és realitzar tractaments quirúrgics per a eliminar la zona del cervell que genera les crisis epilèptiques. En la XXI reunió de la Societat Catalana de Neurologia es presenta l’experiència en Cirurgia de l’Epilèpsia de les principals unitats del País.

 

Segons el Dr. Purroy, “Catalunya és capdavantera en el tractament de l’Epilèpsia. Les unitat d’Epilèpsia estan fent una tasca encomiable des de fa molts anys. És una sort poder trobar centres amb tanta experiència en el tractament quirúrgic de les persones a qui els tractaments farmacològics són insuficients”.

 

Cap a on va el tractament de la Malaltia de Parkinson

Aquest any se  celebra el segon centenari de la descripció de la Malaltia de Parkinson. Tot i que tradicionalment el tractament d’aquesta malaltia s’ha centrat a  millorar la simptomatologia relacionada amb la tremolor i la dificultat per al moviment o la marxa, cada cop es dóna  més importància als símptomes no motors com ara la pèrdua de memòria, la depressió, les alteracions del  son o els símptomes digestius.  Al congrés es discuteix quina pot ser la millor estratègia terapèutica per a aquests símptomes no motors.

“... cada cop ens adonem més de la complexitat de la malaltia de Parkinson. La malaltia té un ventall de símptomes que abans ni imaginàvem. Ara ens toca millorar els símptomes no motors de la malaltia...”, explica el Dr. Purroy

 

L’Esclerosi Múltiple pionera en tractaments immunològics

El tractament de l’Esclerosi Múltiple ha millorat exponencialment gràcies als tractaments immunològics i, sobretot, als tractaments amb anticossos monoclonals. “... l’Esclerosi Múltiple és una malaltia complexa, ara tenim molt  bons tractaments per a les formes de la malaltia més freqüents, l’Esclerosi múltiple que cursa en brots. Falta millorar el tractament de les formes de la malaltia més agressives que, des del diagnòstic, van empitjorant progressivament...”, comenta el Dr. Purroy.