Segons la Societat Catalana de Dolor de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, aquest augment és degut a l’increment en l’esperança de vida de la població, a les patologies variades dels pacients, al fet que els professionals tenen un major coneixement i perquè s’ha perdut la por a aquests tractaments.
Dades de la Direcció de Farmàcia de la Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut assenyalen que els pacients tractats de manera crònica amb opioides, com ara morfina, oxicodona, fentanil, tapentadol, hidromorfona o buprenorfina, han passat de 58.000 el 2011 a 105.300 el 2017. Els pacients tractats amb opioides d’acció ultra ràpida, com ara el citrat de fentanil, són actualment 7.379. Les patologies que presenten aquests pacients són: dolor oncològic, dolor no oncològic (dolor osteomuscular, dolor neuropàtic i altres).
A Catalunya es fa un seguiment molt proper dels pacients, valorant l’efectivitat, els efectes secundaris, la possible dependència i la finalització del tractament. Es prescriuen opioides a tots els hospitals de Catalunya, així com a Atenció Primària, podent derivar els pacients a les Unitats del Dolor i Unitats de Pal·liatius. Poden fer-ho els oncòlegs, especialistes d’atenció primària, traumatòlegs, neurocirurgians, rehabilitadors, reumatòlegs, neuròlegs i d’altres.
Tres-cents professionals, entre metges d’Unitats de Dolor, anestesiòlegs, reumatòlegs, rehabilitadors, neuròlegs, metges de família, farmacòlegs, farmacèutics i infermeres, es reuneixen avui i demà a l’Auditori AXA de Barcelona en un Simposi Internacional sobre opioides, organitzat per la Societat Catalana de Dolor, amb la finalitat d’establir les bases perquè hi hagi una bona prescripció i un bon seguiment dels pacients. El Simposi se centrarà a establir una discussió sobre els coneixements actualitzats en la utilització d’aquests fàrmacs i la reflexió sobre les seves indicacions i el seu ús racional.
El cas de Catalunya no és pas comparable al dels Estats Units on, en aquests moments, es calcula que a cada hora es produeixen vuit morts per consum d’opioides.
Al Simposi participaran, entre altres experts especialistes, el Doctor Oscar de León, membre del Departament d’Anestesiologia de la Facultat de Medicina i Ciències Biomèdiques del Roswell Park Cancer Institut de la Universitat de Búfalo, Estats Units, expert en el tractament amb opioides, que farà una conferència magistral sota el títol: “Eficàcia dels opioides en el tractament del dolor crònic no oncològic” i el Dr. Jordi Pérez, Director de la Unitat de tractament de dolor oncològic de la Universitat McGill de Montreal, Canadà, que parlarà sobre “Situació actual dels opioides al Canadà i els EE.UU.“