Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

La manca generalitzada de iode amenaça el desenvolupament del cervell en els nens
Publicada el 20/04/2018

 Els científics adverteixen que el 50% de tots els nascuts a Europa no assoleixen el seu potencial cognitiu a causa d’un dèficit de iode. El iode és un micronutrient crític per al desenvolupament cerebral dels nens. Avui, amb la Declaració de Cracòvia sobre iode presentada a la Universitat Jagiellonian (Polònia), científics del projecte EUthyroid, finançat per la UE i amb el suport de diverses organitzacions, demanen als responsables polítics europeus que facin costat a les mesures que proposen per eliminar el dèficit de iode.    

 


Barcelona 19 d’abril. El iode és un micronutrient essencial obtingut de l'aigua així com dels aliments que consumim. És fonamental per a la producció d'hormones tiroïdals, que són molt importants en la regulació del metabolisme, el creixement i el desenvolupament. Durant l'embaràs, les dones tenen la  necessitat d’incrementar la ingesta de iode, ja que sovint és insuficient en les seves dietes habituals. Fins i tot un dèficit  lleu de iode pot posar els fills en risc d'alteració de la funció neurocognitiva, esdevenint eventualment la causa d’un coeficient  intel·lectual inferior.

 

Tanmateix, la majoria de mares desconeixen les conseqüències que poden repercutir en els seus fills per culpa d’una baixa ingesta de iode. Actualment els experts afirmen que, fins i tot en molts països europeus que disposen de programes voluntaris on s’enriqueixen les dietes deliberadament amb iode, fins al 50% de tots els nounats estan exposats a un dèficit lleu de iode. En conseqüència, estan en risc de reduir el seu potencial cognitiu. Les disminucions moderades en el coeficient intel·lectual afecten negativament les persones, les quals poden experimentar problemes d'aprenentatge, no aconseguint desenvolupar tot el seu potencial. Així mateix, els nivells més baixos de Coeficient d’Intel·ligència en un determinat sector poblacional, pot afectar el desenvolupament econòmic de nacions senceres.

 

Els efectes negatius del dèficit de iode són diversos i suposen una càrrega significativa per als  sistemes públics de salut. Encara que aquest és un fet prou demostrat, a Europa els programes de prevenció de “Trastorns produïts per Deficiència de Iode (TDI)” encara reben  poca atenció per part dels responsables polítics, els líders d'opinió i la ciutadania.


És important destacar que el dèficit de iode pot evitar-se d’una manera fàcil i econòmica mitjançant la provisió adequada a les dietes de la sal iodada. Durant anys, l'OMS ha demanat un control regular com a punt de sortida per assolir un important pas cap a l'eliminació del dèficit de iode a Europa, però només vuit països de la UE han pres les mesures necessàries per a fer front a aquest problema.

 

El 17 d'abril de 2018, investigadors europeus de 27 països han presentat les seves experiències sobre els “Trastorns produïts per la Deficiència de Iode (TDI)” investigats sota el paraigua de l'acció EUTHYROID (projecte ID: 634453 d'investigació i innovació Horizon2020), en una reunió a la Universitat Jagiellonian a Polònia. El Dr. Lluís Vila, president de la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, i com a representant del Grup de Nutrició de Iode de la Societat Espanyola de la mateixa especialitat, ha format part d’aquest grup d’investigadors i la societat que presideix ha donat suport a tots els acords. En l’àmbit espanyol, el projecte s’ha coordinat des de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), sota la direcció del Dr. Manel Puig-Domingo, Director de l’IGTP, com a investigador principal. També ha participat de forma molt rellevant, com a coordinadora d’un dels work packages, la Dra. Mònica Guxens, investigadora d’IS Global.

 

Els experts estan cada cop més preocupats per la manca de compromís dels responsables polítics perquè s’abordi la deficiència de iode a Europa. El consorci ha iniciat una estratègia comuna amb múltiples grups d'interès per tal d’instar els responsables polítics, funcionaris de salut pública i científics a fi i efecte  que garanteixin l’aplicació de les estratègies existents a tot Europa, prevenint així els TDI. 

 

Avui, amb la Declaració de Cracòvia, els experts en iode uneixen esforços per erradicar la deficiència de iode. Demanen:

• Mètodes de prevenció dels TDI: els reguladors i els responsables de la formulació de polítiques han de dur a terme la iodació obligatòria de sal de manera universal per assegurar el lliure comerç a Europa d'aliments enriquits. De la mateixa manera, l'alimentació animal iodada requereix l’aprovació d’una normativa reguladora per garantir el lliure comerç dins de la UE.

 

• Control de la prevenció dels TDI: els governs nacionals i les autoritats de salut pública haurien de realitzar un seguiment i una avaluació coordinada dels acords d’enriquiment a intervals regulars, per tal d’assegurar un subministrament òptim de iode a la població.      

• Suport a la prevenció dels TDI: els científics, juntament amb els treballadors de la salut pública, les organitzacions de pacients, la indústria i el públic, haurien de donar suport a les mesures necessàries per garantir que els programes de prevenció dels TDI siguin sostenibles, segons sigui necessari dins d'un entorn canviant, de manera  ràpida, creant una major consciència social del problema. 

Els signants de la Declaració de Cracòvia sobre el iode demanen el suport de totes les parts interessades d'Europa i de més enllà per tal d’agrupar recursos i coneixements tècnics, amb l’objectiu d’erradicar el dèficit de iode. Podeu signar la declaració avui a www.iodinedeclaration.eu per assegurar que les generacions futures rebin el iode suficient per iniciar una vida sana i poder així realitzar-se en tot el seu potencial.

 

 

 

 

Personalitats destacades que donen el seu suport a la Declaració de Cracòvia sobre el iode:


Henry Völzke (Coordinador EUthyroid, Medicina Universitari    Greifswald)

John Lazarus Xarxa Mundial de Iode (IGN)

Alicja Hubalewska-Dydejczyk (Facultat de Medicina de la Universitat Jagiellonian)

Attilio Caligiani (Associació Mundial de Iode)

Ashok Bhaseen (president de la Federació Internacional de Tiroides)

Greg S. Garrett. Aliança Global per a la Millora de la Nutrició (GAIN)

 

Informació:

Sobre EUthyroid

EUthyroid comprèn 31 institucions associades de 27 països, entre les  quals s’hi compta l’IGTP i el Dr. Lluís Vila, president de la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i representant del Grup de Nutrició de Iode de la Societat Espanyola de la mateixa especialitat ha estat un dels investigadors.

Amb un pressupost de 3 milions d'euros, EUthyroid contribuirà significativament a analitzar l'statu quo de les mesures de prevenció de dèficit de iode a Europa. El consorci de recerca 'EUthyroid - Towards a EUthyroid Europe' (# 634453) va ser una de les 67 propostes de recerca finançades amb èxit, de prop de 2.200 presentades, en la primera convocatòria del nou Programa Marc de la Comissió Europea: Horizon2020. www.euthyroid.eu

 

Sobre la Xarxa Global de Iode

La Xarxa Global de Iode (IGN) està formada per més de 100 coordinadors regionals i nacionals i agències associades de tot el món que es dediquen a superar la deficiència de iode. L'IGN treballa estretament amb l'OMS i l'UNICEF i dóna suport als sectors públic, privat, acadèmic i civil en el desenvolupament i la implementació de programes mundials i nacionals per a la prevenció de la malaltia tiroïdal. http://ign.org

Sobre la Universitat Jagiellonian de Cracòvia

La Universitat Jagiellonian és la institució d'educació superior més antiga de Polònia i una de les més antigues d'Europa. Va ser fundada el 12 de maig de 1364 pel rei polonès Casimir el Gran. Actualment, la Universitat Jagiellonian compta amb 16 facultats, on prop de quatre mil acadèmics realitzen investigacions i proporcionen educació a més de quaranta mil estudiants, en el marc de més de 80 camps d'estudi diferents. Els investigadors eminents i la infraestructura més avançada converteixen la UJ en una de les principals institucions científiques poloneses, col·laborant amb importants centres acadèmics de tot el món.

Www.en.uj.edu.pl/

 

La Vanguardia

http://www.lavanguardia.com/vida/20180419/442729326341/la-falta-de-yodo-afecta-a-desarrollo-de-cerebro-de-mitad-de-nacidos-en-europa.html

 

El Confidencial

https://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2018-04-19/falta-de-yodo-afecta-al-desarrollo-del-cerebro-de-mitad-de-nacidos-en-europa_1497522/

 

El Heraldo

https://www.heraldo.es/noticias/suplementos/salud/2018/04/18/el-deficit-yodo-puede-afectar-desarrollo-cognitivo-1235777-1381024.html

 

 Diario Vasco

http://www.diariovasco.com/agencias/201804/19/falta-yodo-afecta-desarrollo-1177195.html

 

Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/salut/2018/04/19/falta-iode-afecta-desenvolupament-cervell/908483.html

 

Regió 7

http://www.regio7.cat/salut/2018/04/19/falta-iode-afecta-desenvolupament-cervell/471220.html

 

La COPE

http://www.cope.es/noticias/sociedad/falta-yodo-afecta-desarrollo-del-cerebro-mitad-nacidos-europa_205421

 

Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

http://www.germanstrias.org/noticias/59/a-lack-of-iodine-in-the-diet-could-threaten-brain-development-in-children

 Download EFE