L'Acadèmia

Sala de premsa

La cirurgia robòtica, les urgències quirúrgiques i la cirurgia endocrinometabòlica són els nous reptes per als cirurgians de Catalunya
Publicada el 17/10/2019

La cirurgia té tres nous reptes a Catalunya. Són la cirurgia robòtica, la cirurgia endocrinometabòlica i les urgències quirúrgiques. De tots ells se’n parlarà al XII Congrés Català de Cirurgia que se celebra avui dijous i demà divendres a Barcelona. L’organitza la Societat Catalana de Cirurgia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.


Cirurgia Robòtica vs. Laparoscòpica: un innovador “Face to Face”.


La Robòtica ja és present als principals hospitals de Catalunya. Es descartarà la tècnica laparoscòpica? En quins aspectes és millor la laparoscòpia que la robòtica? Segons el Dr. Francesc Vallribera, secretari de la Societat Catalana de Cirurgia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, “la robòtica no substituirà definitivament, si més no a curt termini, les altres tècniques”.

 

“Ara bé, sí que cal tenir en compte –explica Vallribera– els beneficis de la robòtica. Podem esmentar-ne la millora de la destresa, la millora de la visió i la millora de la maniobrabilitat dels instruments. Aquests avantatges poden, per exemple, facilitar un postoperatori més breu, minimitzar els riscos i fer que el pacient experimenti menys dolor. Els avenços de la ciència ens aniran marcant el pas”.

 

Per tal d’abordar científicament aquest debat, el Congrés adopta el format del “Face to Face”, cara a cara, de manera que serà possible escoltar les veus de cirurgians que operen amb l’ajuda de robot defensant la seva tècnica enfront de cirurgians que intervenen la mateixa patologia per via laparoscòpica.

 

Així, avui dijous hi haurà “face to face” amb: Dr. Manuel López Cano vs Dr. Salvador Morales Conde (paret abdominal), Dr. Julio García-Aguilar vs Dr. Luis Miguel Jiménez Gómez (recte), i Dra. Yolanda Quijano Collazo vs Dr. Esteban Cugat Andorra (pàncrees).

 

Al Congrés hi participen més de 220 professionals, alguns d’ells de prestigi internacional. És el cas del Dr. Julio García-Aguilar, expert en cáncer colorectal, qui actualment treballa al Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i combina la laparoscòpia amb la robòtica.

 

Segons el Dr. Francesc Vallribera, “el debat ha donat fe de l’alta qualitat de la cirurgia a Catalunya i de la nostra excel·lència en els reptes de futur que s’aborden a escla mundial”.

 

A la taula rodona sobre “Urgències quirúrgiques” hi intervindrà la Dra. Anna González Castillo, qui parlarà de les lesions cervicals penetrants. També s’abordarà la intervenció en abdomen obert i damage control en pacients sèptics, per part del Dr. Rodrigo Medrano. A més, es parlarà de la diverticulitis, amb el Dr. Thomas Golda, i la isquèmia mesentèrica amb la Dra. Carla Zerpa.

 

Durant el Congrés, ha quedat palès que cal millorar el diàleg amb les autoritats sanitàries. “Demanem de l’Administració –diu el Dr. Sebastiano Biondo, president de la Societat Catalana de Cirurgia (SCC) –més participació de la societat mèdica en la presa de decisions que afecten a l’especialitat”. En aquest sentit,  el Dr. Biondo, s’ha mostrat molt satisfet  perquè  “la SCC és la que arreu de l’Estat organitza més jornades de formació, amb més d’una sessió mensual”.