Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

La visió global de la persona dona a les infermeres una gran preparació per la política
Publicada el 07/10/2019

Barcelona acull la I Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política


Moltes infermeres estan preparades per afrontar càrrecs polítics en el món de la Salut, gràcies a la seva visió global i holística de les persones. Aquesta és una de les conclusions de la I Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política, que s’acaba de celebrar a Barcelona.

 

La Societat Catalano Balear d’Infermeria, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha volgut manifestar amb aquest acte la voluntat d’impulsar la presència de la Infermeria en els llocs de presa de decisions.

 

Els assistents eren més de 130 professionals, molts d’ells amb càrrecs de responsabilitat en el sector de la Salut a Catalunya i Balears. Per la Dra. Montserrat Antonín, presidenta de la Societat, es tracta d’una “jornada històrica”.

 

A la taula sobre “Dones i Lideratge” hi van participar Elisenda Alamany (filòloga i regidora de l’Ajuntament de Barcelona), Núria Fernàndez (politòloga i experta en lideratge femení) i David Fernàndez (periodista i activista social).

 

Al seu torn, Alamany criticà el fet que “les dones i la seva dedicació plena a la dimensió familiar i personal fa que moltes vegades desenvolupin menys la dimensió relacional (social i professional), que és on s’acaben prenent les decisions”.

 

A la taula d’infermeres que en l’actualitat participen activament en política van parlar Titón Lailla, Sílvia Bonet, Montserrat Montaña i Mar Lleixa. Van coincidir a afirmar que la seva tasca consisteix a passar de la queixa a l’actuació.

 

Montserrat Antonín: són necessaris els lideratges infermers amb responsabilitat política


“És necessari tenir lideratges infermers amb responsabilitat política, reals i efectius per tal de revertir la visibilitat opaca de les infermeres en la política”, afirmà la presidenta, la Dra. Montserrat Antonín.

 

L’Honorable Consellera de Salut, Alba Vergés, va subratllar la necessitat d’introduir la perspectiva de gènere en les nostres polítiques de Salut, “per tal de tornar a posar el pacient en el centre del sistema, cosa que saben fer molt bé les infermeres”. “La conciliació amb la vida laboral i la igualtat d’oportunitats necessàries per tenir responsabilitat política no és cosa de dones, és un assumpte que s’ha de qüestionar la pròpia societat”, afirmà.

 

“La política ha d’aprendre de la professió infermera”


La conferència inaugural de la Jornada va córrer a càrrec del filòsof Miguel Seguró, qui afirmà que la política ha d’aprendre molt de la professió infermera perquè aquesta és coneixedora de la vulnerabilitat de l’ésser humà. “El poder   –digué- és relació. La interrelació amb l’altre i el descobriment de la seva vulnerabilitat fa créixer com a persona, i és això el que ha de ser la política, la necessitat de compartir i reconèixer la necessitat d’interrelació amb els altres”.