Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Preocupació per la manca d’especialistes de Digestiu a Catalunya en els pròxims anys
Proposen un màster on line a la UOC per homogeneïtzar la formació especialitzada
Publicada el 26/01/2017

Barcelona, 26 de gener de 2017. La Societat Catalana de Digestologia (SCD) ha manifestat la seva preocupació per la manca d’especialistes en digestiu a Catalunya en els pròxims anys. D’altra banda, la recent anul·lació de la troncalitat per part del Tribunal Suprem de Justícia espanyol, manté la incertesa respecte de quina serà  la durada de la formació especialitzada. L’actual residència de 4 anys es considera insuficient i pot quedar reduïda a poc més de 2 anys si es desencalla el decret de troncalitat de les especialitats mèdiques. Aquest neguit es farà palès a la XXVI edició del Congrés de la SCD, que se celebra entre els dies 26 i el 28 al Palau de Congressos de Lleida.

 

La Dra. Maria Esteve, presidenta de la Societat Catalana de Digestologia, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, ha subratllat que a Catalunya hi ha professionals de reconegut prestigi nacional i internacional en tots els àmbits de l’especialitat d’Aparell Digestiu (gastroenterologia, hepatologia i endoscòpia). La participació de tots aquests especialistes  en un pla de formació conjunt, donarà homogeneïtat  i qualitat a la formació dels residents, independentment de l’hospital on es formin. Permetrà, a més, complementar la formació especialitzada en cas d’una eventual aplicació futura de la troncalitat.  Aquesta formació s’impartirà amb continguts bàsicament on line a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), més 1 o 2 caps de setmana presencials a l’any de tipus “meet the expert” en petits grups. Es podrà obtenir una titulació de Curs d’especialització universitària (anual) o Màster Universitari (4 anys) amb 60 crèdits (15 per any) i serà gratuït per als residents. Aquest màster forma part d’una de les línies de treball del model de docència que desenvolupa la Societat Catalana de Digestologia.

 

En el marc del XXVI Congrés de la Societat Catalana de Digestologia també es tractaran altres temes, com és ara els últims avenços en la prevenció i el  tractament del càncer de còlon, de les hepatitis B i C o de novetats en els tractaments endoscòpics. Es dóna el cas, segons ha fet saber la Dra. Maria Esteve, que en l’actualitat a Catalunya es desconeix el nombre d’unitats d’endoscòpia avançada disponibles: “No se sap si en fan falta més, ni si estan ben distribuïdes”, afirma.

 

Previsió de la despesa en detecció del càncer de còlon

 

Pel que fa al càncer de còlon, el grup de treball del Pla Estratègic que impulsa la Societat Catalana de Digestologia ha elaborat un document de previsió del nombre de recursos necessaris a llarg termini (colonoscòpies, visites, tests genètics, etc) per mantenir el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte i que es troba disponible al web de la SCD. Aquest últim, assegura la presidenta de la SCD, la Dra. Maria Esteve, “és un tema rellevant per tal que hospitals i administració sanitària puguin fer una previsió de la despesa necessària”.

 

El càncer colorectal és el tercer càncer en freqüència entre els homes i el segon en les dones. La supervivència als 5 anys se situa al voltant del 50% i ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any.

 

El Pla Estratègic impulsat per la Societat Catalana de Digestologia contribueix a assegurar una atenció universal i d’excel·lència de les neoplàsies de còlon i de la seva prevenció, aconseguint al mateix temps l’equitat assistencial en tot el territori català.