Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Tres de cada deu persones majors de 74 anys viuen soles a Barcelona.
Publicada el 07/11/2019

Cada vegada hi ha més persones grans que resideixen en llars unipersonals (el 30% de les persones de més de 74 anys a la ciutat de Barcelona). Però viure sol no implica necessàriament solitud ni aïllament. De fet, és una situació que moltes persones prefereixen (segons el cens, aquesta és l’opció que tria el 96,4% de les persones grans) i que de fet augmenta en èpoques de bonança econòmica.

 

Aquestes són algunes de les dades que s’han exposat en el XXV Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que se celebra des d’avui dijous  7 de novembre, i fins demà divendres, amb la participació de més de 250 professionals d’arreu de Catalunya.

 

El problema és, segons ha explicat Daniel López, de la SCGiG, que en absència d’habitatges i entorns urbans accessibles i adaptats a les necessitats d’una població cada vegada més envellida, i davant la precarització de les institucions (familiar, comunitària i pública) que tradicionalment s’havien fet càrrec de la cura de la gent gran, viure sol implica, per a un gruix cada vegada més important de gent gran, un factor de vulnerabilitat. Aquesta vulnerabilitat es fa més palesa davant situacions de malaltia, de discapacitat, o en absència dels que havien estat companys de vida (parella, familiars, amics, veïns, etc). Davant aquesta situació estan sorgint iniciatives autogestionades, com el cohabitatge, i nous models residencials tant en el camp privat com en el públic, que exploren noves formes de convivència i d’organitzar les cures tant a la tercera edat com a la quarta edat. 

 

Un altra taula del congrés debatrà sobre la fragilitat i la prevenció de la discapacitat/dependència. El projecte Aptitude pretén  implementar una sèrie de mesures que permetin aconseguir una major autonomia de les persones grans. Aquest projecte europeu ha estat impulsat per l’OMS, i compta amb el suport dels departaments de Salut i de Benestar Social de la Generalitat. Actualment a Catalunya s’iniciarà un projecte pilot a 5 territoris (Terres de l’Ebre, Reus, Badalona, Ripollès i Alt Urgell). Segons el Dr. Jordi Amblàs, vicepresident de la SCGiG, i un dels coordinadors del projecte a Catalunya, l’objectiu és aconseguir una major qualitat de vida, i reduir la dependència,  incorporant exercici físic, una millora de la nutrició, i una major interrelació amb la comunitat.

 

Segons dades de l’OMS, 50 milions de persones pateixen una d emència i cada any es registren al voltant de 10 milions de casos nous. La previsió per a l’any 2030 és que el total de persones que pateixen una demència arribi fins als 82 milions. Pel que fa a l’àmbit residencial, i segons un estudi recent del departament de Salut, gairebé un 50% de les persones que viuen en residències geriàtriques tenen demència, però en algunes residències aquest percentatge pot ser superior al 65% com indiquen alguns resultats de mortalitat en residències a Catalunya.

 

Durant el congrés Vicky Serra, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), presentarà el projecte d’àmbit europeu “Act On Dementia”, que té per objectiu promoure i avaluar la implementació de bones pràctiques, basades en l’evidència per a millorar la qualitat de vida i l’atenció a les persones amb demència i els seus cuidadors.

 

D’altra banda, el Dr. Marco Inzitari, president de la SCGiG, ha manifestat durant la inauguració del congrés que, actualment, el grup poblacional que més creix a Catalunya és el de les persones de més de 85 anys. Aquest fet suposa un repte per al sistema de salut, que s’haurà d’adaptar a les necessitats d’aquestes persones. Cal proporcionar als ciutadans que envelleixen una atenció individualitzada i ajustada a les seves necessitats i preferències. Per això, es requereix un reajustament del nostre sistema de salut, fomentant la prevenció, apropant l’atenció geriàtrica al domicili, i redissenyant hospitals més preparats per atendre les persones grans.

 

Agència EFE

 

La Vanguardia 

https://www.lavanguardia.com/vida/20191107/471439537790/geriatras-advierten-de-la-vulnerabilidad-de-los-ancianos-que-viven-solos.html

 

Cadena COPE 

https://www.cope.es/emisoras/cataluna/barcelona-provincia/barcelona/noticias/geriatras-advierten-vulnerabilidad-los-ancianos-que-viven-solos-20191107_545350

 

EM entremayores.es

http://www.entremayores.es/spa/ccaa.asp?var2=Catalu%F1a&var3=M%E1s%20de%20200%20profesionales%20asisten%20al%20XXV%20Congr%E9s%20de%20la%20Societat%20Catalana%20de%20Geriatria%20i%20Gerontologia&nar1=3&nar2=26&nar3=41209&nar5=1Download EFE