Barcelona 28 novembre 2024. Avui s’han reunit prop de 200 professionals de la salut laboral en la XXXIV Diada organitzada per la Societat Catalana de Salut Laboral de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, per abordar els reptes que representa la salut mental i l’entorn laboral.
Des del 2017 els processos d’incapacitat laboral relacionats amb la salut mental s’han incrementat en un 90 per cent. Aquest increment evidencia una crisi creixent que posa en risc la salut i la productivitat. Segons la Dra. Montserrat Puiggené Vallverdú, presidenta de la Societat Catalana de Salut Laboral, gestionar adequadament la incapacitat laboral és un repte compartit que requereix la col·laboració de tots els agents implicats: les administracions públiques, les empreses, els professionals de la salut i els treballadors i treballadores.
L'alta prevalença d’aquest tipus de trastorns i el seu impacte en l’entorn laboral ha portat els professionals a reflexionar sobre el tema des de diferents perspectives: la detecció, l’abordatge, les conseqüències i la prevenció. Per això és necessària la implicació de metges i infermers del treball, tècnics de prevenció, metges psiquiatres, neuròlegs, psicòlegs, metges avaluadors, professionals de la salut en l’esport, experts en addiccions, especialistes en nutrició i altres disciplines.
Des de la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral de la Generalitat, en els darrers 10 anys s’ha detectat un increment del 200 per cent de malalties mentals relacionades amb el lloc de treball, de les quals, prop del 90 per cent, han necessitat una baixa mèdica. La tasca dels professionals és garantir el retorn d’aquestes persones, un cop tinguin l’alta mèdica, al seu lloc de treball de la manera més saludable.
Per la Dra. Puiggené crear entorns de treball saludables és molt important. Els professionals de la salut laboral ens en sentim responsables. Identificar, gestionar i prevenir les conseqüències dels riscos psicosocials amb encert requereix una vigilància acurada i coneixements actualitzats, ha afegit.
La periodista Mercedes Milá ha participat en la diada compartint la seva experiència amb la depressió que va patir mentre treballava a la televisió, amb la intenció d’ajudar i fer-ho visible a les persones que pateixen aquesta situació i que serveixi per desestigmatitzar les malalties mentals, perquè li pot passar a tothom.