Barcelona 2 d’abril 2025. La SocDEMCAT, Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha presentat les conclusions de l’estudi ULAS 2020-23 sobre l’ús de la llengua parlada i escrita per part dels professionals sanitaris de centres públics catalans.
De l’estudi impulsat per la SocDEMCAT es desprèn que el 64% del personal sanitari que va respondre l’enquesta empra el català de forma habitual amb els seus pacients i, el 70%, utilitza el català per escriure en els documents mèdics.
D’altra banda, el 71% dels professionals sanitaris canvia de llengua davant dels seus pacients i només el 9% dels que empren el català el mantenen durant l’acte assistencial.
De l’estudi també es dedueix que els professionals sanitaris més joves (menors de 35 anys) són els que utilitzen menys el català de forma habitual (53%). Així mateix, els més joves (fins a un 80%) són els que canvien de llengua amb més facilitat. I només el 8% dels que fan servir el català el mantenen (comparat amb el 26% dels de més de 54 anys).
L’estudi s’ha fet a partir de 2.455 enquestes via internet, complimentades per metges, metgesses i personal d’infermeria de 209 centres d’atenció primària i hospitals públics representatius dels 501 centres assistencials existents a Catalunya.
L’objectiu de l’estudi ha estat analitzar la situació dels usos lingüístics per part del personal mèdic i d’infermeria, en la seva tasca assistencial diària, en centres sanitaris catalans públics, ja siguin hospitals o centres d’atenció primària. Com a objectius secundaris, l’estudi també ha avaluat altres dades com el canvi d’idioma durant l’entrevista mèdica o l’opinió dels professionals entrevistats respecte a les eines per a l’ús del català durant la seva tasca assistencial diària.
Conclusions
Malgrat algunes limitacions, l’estudi ULAS permet una aproximació a la situació de l’ús del català en el sector sanitari i obre línies per estudiar i interpretar raons de com s’utilitza en aquest àmbit. Els autors consideren que cal més promoció de la llengua i facilitar més eines d'aprenentatge.